Shazia Sarwar

Journalist, kommentator og redaktør

Can’t win them all

with 6 comments


Bedre å innse det, enn å slite seg ut 🙂

Ikke alle kamper kan kjempes og vinnes. Deltakelse i viktige kamper er dog viktig, men hvor mange saker er sunt å fronte? Eller gå i bresjen eller barrikadene for? Måtte ta realiyt-check forleden. For mye engasjement er supert, men helseskadelig 😉 Dessuten får man mange uvenner på veien. Ikke alle vil ha sine mørke sider luftet i allmennheten. Og selvom en skulle tro visse saker er oppe og vedtatt, så er de ikke det.

I Forrige uke skrev jeg følende status på min facebook-profil:

Islam pålegger ikke småpiker å gå med hijab. Hvorfor ikler foreldre sine barn hijab da? Hvilken argumenter taler for og imot? Er det en grunn til Allah ikke krever hijab på små barn? Finnes det noen fatwa/avgjørelser som omhandler dette? Alle innspill mottas med takk 🙂

Jeg fikk 67 kommentarer på dette spørsmålet, og jammen var ikke ting så enkelt som jeg trodde. Med koranen i hånda trodde jeg saken var bankers. Man, was I in for surprise! Alle fra Shabana Rehman, Noman Mubashir, Shoaib Sultan, Nazneen Khan-Østrem til mange andre deltok i diskusjonen. «kjendisene» fikk så ørene flagret, fordi de var klinkende klare på at barn ikke skulle gå med hijab, voksne jenter kunne gjøre hva de ville. Må nevnes; fikk støtte fra uventet hold, konvertitten Per Bartho Hansen, bedre kjent som demonstrasjonstaleren Yossuf Assidiq, gikk hardt ut mot alle som rettferdiggjorde barne-hijab. Det er håp?

Jeg dro en slutning av hele seansen; det er kun en argumentasjon for å ikle småbarn i barneskolealder hijab; «tidlig krøkes»-prinsippet. No more no less, folk var ganske åpne om det. Småjenter måtte læres å gå i hijab tidligst mulig, og at dette var et «ikke-problem» var også en gjenganger. En nonchalant, tildeles hånende avfeiing av hele problemstillingen ble også observert.

En del kommetarer ble jeg fryktelig skuffet over, jeg håpet vi norske muslimer kunne enes om at barnehijab er en uting.

Det er åpenbart at jeg satte meg selv opp for tidenes skuffelse!

Det var da det slo meg; You can’t win them all. Og i alle fall ikke alene. Jeg skulle ønske flere av den tause majoritet norske muslimer kom frem og tok et standpunkt. For nå er det slik at selv «normale» standpunkter, slik som min i denne saken, blir kontroversielle, fordi vi er så få som tør lufte våre tanker.

Den «tause» majoritet lar de konservative sette dagsorden. Og jeg skjønner dem på sett og vis, det er en stor belastning å bli skyteskyve for til tider hensynsløs «mobb». Folk som river deg i fillebiter fordi du utfordrer etablerte «sannheter». Det er ikke bare moro å få høre at en er på viddene med sine «anti-islamske» tanker.

Da er det godt jeg er troende muslim, med Allah godt plassert i hjertet mitt. Mon tro hvem som er bedre muslim? De som påpeker jeg ikke er god muslim, eller meg, som elsker Gud og det Gode 😀

Reklame

Written by Shazia Sarwar

07/03/2010 kl. 4:41 pm

Publisert i "Off the record"

6 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Khan-Østrem kalte en gang i tiden hijab for «punk». Det er ingen dårlig sammenligning. Om 20 år går ikke småjentene med hijab, tror jeg, på samme måte som de ikke gjorde det for 20 år siden. Moter kommer og moter går.

  Sten Norlander

  07/03/2010 at 4:55 pm

 2. Men at de konservative muslimene tilsynelatende er i flertall med sin hat-ideologi, kan bli et kjempeproblem for det norske samfunnet. Særlig om det bringer Frp til makta, noe som ikke er utenkelig om dagens innvandringstempo fra muslimske land fortsetter.

  Sten Norlander

  07/03/2010 at 5:01 pm

 3. Shazia, jeg synes det må være opptil foreldrene å bestemme hva barna skal ha på seg. Man kan være veldig uenig og ikke like grunnen til det, men det er en rett enhver foreldre har. Jeg blir fortvilt over jenter som ser sexy ut, med full make up og trange klær og oppfører seg som sex objekter, men igjen er det foreldrene som bestemmer hva barna har på seg.
  Det er helt prinsipielt for meg. Jeg er imot annenhver tvang fordi det er går på vår rett. Jeg ville være mer bekymret om andre ting enn småjenter med hijab. Unge gutter som går runtd omkring, uten noen form for kontroll, det er det jeg er mest bekymret for. Jeg forstår ikke hvordan foreldrene kan la gutter ned i 8- 9 års aldre vanke alene i byen.

  Saroj

  07/03/2010 at 9:21 pm

  • Jeg utfordrer ikke foreldrenes rett til å bestemme. Dette er en prinsipiell diskusjonen om hijabs funksjon på småbarn. Det finnes ingen belegg for det i religionen, og småbarn flest i islamske land går ikke med hijab før puberteten. Det finnes faktisk islamske lærde som fortviler over «barne-hijab-moten».

   Ang. småpiker som kler seg sexy. Det reageres like sterkt mot det av samfunnet. Jeg husker det kom «bh’er» til småjenter, det ble ramaskrik rundt det. Forøvrig har jeg tilgode å se småpiker (da snakker jeg på barneskolen) som er kledd slik du beskriver og som «oppfører seg som sex-objekter».

   Jeg er også mot tvang, og jeg er mot hijab-forbud i alle former. Diskusjonen dreier seg ikke om det. Jeg etterlyser faktisk litt bevissthet rundt nymotens-barne-hijab.

   Ang. gutter vs jenter. Den ene diskusjonen utelukker ikke den andre. Det går an å sette spørsmålstegn ved barnehijab og samtidig være bekymret for hva som skjer med minoritetsguttene.

   En ting er hva som er tillatt ved lov og ikke, noe helt annet er hva som er til barnets beste. jeg syns bare ikke barn i 6-7-8 års alder skal være nødt til å forklare hijab overfor andre barn, eller bli mobbet pga. den. Jeg tror ikke det en en kontroversiell standpunkt.

   Shazia Sarwar

   07/03/2010 at 9:49 pm

 4. Shazia, barn skal ikke mobbes. Punktum. Barn må også lære at vi er forskjellige og at det er ingen grunn til å se på de som om de er ikke like. Min sønn har fått en vennine som går i klassen hans, og som bruker hijab. Jeg spurte han om han liker henne og han sa bare: hun er ganske kul fordi hun får meg til å le!svarte han. Han så ikke på hijaben hennes men personen som hun er.

  Saroj

  08/03/2010 at 6:24 pm

 5. Jeg trukke Saroj helt kjoente poenget med artikkelen til Miss Sarwar…:) Individuality is different than underage hijab wear.. Duuuuh!!

  Jamal

  09/03/2010 at 10:35 am


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: