Shazia Sarwar

Journalist, kommentator og redaktør

Fienden er synlig – la oss ta kampen!

with 5 comments


Muslimenes protester om et stadig økende fokus mot seg selv, har ført til, om mulig, enda mer pressedekning. 12. februar skrev jeg kronikken min i Aftenposten.

Jeg hadde disse hovedpoenger;

*Ytringsfriheten er ikke absolutt og reguleres av en rekke innskrenkninger.

*Mediene trenger å balansere dekningen av muslimer

*Karikaturstriden er også en debatt om presseetikk og folkeskikk

*Muslimene føler seg stigmatisert.

*Demonstrasjonen vil bringe frem i lyset holdninger som skal tas tak i.

Demonstrasjonens positive bivirkning

I retrospektiv ser man at demonstrasjonen gikk rolig for seg. Arrangørene slo stolt i bordet med den «fantastiske bragden». De hadde vist hva de er god for. Det de ikke innså var hvem de plasserte på podiet for å holde appell. Moheyuldeen Muhammed, Larvik-gutten, startet facebook-gruppen, som intierte og gjennomførte demonstrasjonen.

Hvordan det står til med dømmekraften til den  harde kjerne bak demonstrasjonen, ser vi enkelt på utvalg av appellanter. Jeg vet at de kjente godt til Larvik-gutten, og hans bakgrunn og meninger. Modenheten og mangel på ansvarlighet var åpenbar når de alikevel lot ham spre sitt giftige budskap. Riktignok endret Muheyuldeen appellen i siste liten, alikevel burde arrangørene visst at mannen ikke var helt «god». MEN aldri så galt at det ikke er godt for noe. Vi har fått belyst problematikken som lurket og gjemte seg  i avgrunnen, Radikalismen.

Norge har fått sin egen taliban

Taliban er en ideologi, ikke bare vold og terrorisme. Mohyuldeen Muhammed har ekstreme holdninger. Jeg ser ikke forskjellen på han og Taliban i Pakistan, når det gjelder ideologi. De sistnevnte kjeppjages nå i Pakistan. Pakistanere har dannet bred front mot den vulgære utnyttelsen og gisseltakingen av Islam. Moheyuldeen representerer holdninger som kan sammenliknes med nazistenes. Han har et grunnleggende menneskefiendtlig syn.

Nå vet vi hva han står for. Nå trenger vi ikke å gi ham mer spalteplass. Det fortjener han ikke. Det var viktig å vite hva vi hadde å hanskes med. Demonstrasjonen ble i så måte en viktig vekker for muslimene i landet. Tidligere har jeg fått mange sarkastiske kommentarer fordi jeg har påpekt utviklingen. «Er ikke du muslim da»? «Hva er galt i å praktisere sin religion»? Har jeg blitt fortalt.

For all del, praktiser din religion, men den dagen du føler deg opphøyet over andre mennesker, fordi du praktiserer din religion på «den rette måten». Den dagen har du mistet troverdighet og respekti i mine øyne.

4D-muslimer

Jeg står for mitt forsvar av alles rett til å demonstrere. Og jeg mener det var en viktig demonstrasjon, som har ført muslimene sammen mot radikalismen. Vi ser kanskje en forbigående polarisering av samfunnet, men på lang sikt har den siste ukers strid vært opplysende og nyanserende. Muslimer er som mennesker flest, helt ulike. (selvsagt trist at det måtte en karikaturstrid/demonstrasjon/ekstreme uttalelser til for å avdekke det åpenbare).  Det finnes ikke en umenneskeliggjort grå masse, som kan få merkelappen «norske muslimer». Det store spennet har blitt synlig, og de diskuterer seg imellom så busta fyker! Slik har det alltid vært, men nå ser alle andre det også. Flaut for noen å bli blottlagt, men viktig for samfunnet.

Det som er viktig å ta meg seg er at også muslimer kan være FOR ytringsfrihet, samtidig som de setter spørsmåltegn ved den etiske vurderingen bak publiseringen. Dette viste dialogmøtet denne uken. Så det er ikke enten eller. Muslimer kan ble krenket av noen tegninger, og samtidig bli krenket over 9/11-trusler. Muslimer er ikke noen endimensjonale pappfigurer, som ikke kan ha to tanker i hodet samtidig.

Besserwisserne

Jeg reagerer på arrogansen i kronikker og innlegg som ber muslimene ta seg sammen og slutte å sutre. Vi skal ta folk seriøst. Hvis mange unge muslimer føler seg stigmatisert, så skal det tas på alvor. Hva som ligger bak er det vesentlige.

Og hvordan foreslår mine meddebattanter at sannheten skulle komme for en dag, om ikke via ytringer som de vi hørte under demonstrasjonen? Hvordan skal vi kjempe mot radikalisering og ekstremisme, om vi ikke vet hvordan den ser ut og hvem som bærer den? Nå vet vi mer, og nå kan vi bekjempe kreftene, slik mange muslimer har gjort i mediene den senere tid.

Muslimer med ekstreme holdninger mot menneskerettigheter, demokratiet og «utenforstående», skal lukes ut og debatteres ihjel. No mercy!

Reklame

Written by Shazia Sarwar

19/02/2010 kl. 1:37 pm

5 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Veldig bra og presise formuleringer Shazia, dette var en fryd å lese, og tankevekkende.

  Shabana Rehman

  19/02/2010 at 3:49 pm

 2. Dritbra Shazia. Fullspekket med sylskarpe observasjoner og hardtslående poenger.

  Julie Østengen

  19/02/2010 at 5:55 pm

 3. Hvorfor må alt om muslimer alltid sentrere rundt deres religion? Kan man ikke gjøre som norske kristne, og gi litt f en gang i mellom?

  Hvem skaper best samfunn;

  Sekulære ateister som nordmenn eller religiøse skrullinger som man ser i de muslimske landene feks? Når vil mennesket lære hvor farlig religion er?

  councilofexmuslims.com

  Jamal

  24/02/2010 at 4:23 pm

 4. Mye fornuftig i det du skriver.

  Føler at f.eks. karikaturdebatten også stigmatiserer nordmenn. Det var jo ikke sånn at alle aviser trykket karikaturtegning ved første og beste anledning. Avisene drev vel i stor grad med selvsensur. Selv så jeg ikke tegningene før mange måneder etter at de var trykt og ikke prøvde jeg å finne dem heller.

  Når det gjelder løssalgsavisene så er det vel mye der som ikke er nyansert, ikke bare dekning av muslimer. Konflikt og sensajoner selger bedre enn objektiv dekning. Det er også stor forskjell på norske politikeres reaksjoner, der noen prøver å slå politisk mynt på muslimfrykt, uttaler andre seg veldig fornuftig og ansvarlig.

  Jeg tror vel at de fleste nordmenn skjønner at muslimer ikke er en ensartet gruppe, akkurat som kristne ikke er det.

  Det jeg synes er veldig uheldig er at muslimer i Norge føler seg stigmatisert og utsatt for urettferdig kritikk. Det kan lett skape grobunn for ekstremisme.

  Nils

  01/03/2010 at 12:08 am

 5. Glemte å nevnte at Facebook-gruppen «Vi som ikke er redde for muslimer» har 9356 modige medlemmer. Til sammenligning er det bare 4 medlemmer av gruppen «Forbanna muslimer» 😉

  Nils

  01/03/2010 at 12:18 am


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: